Dincolo de nori - Ineleţ - Valea Cernei

Satele la care poţi ajunge doar cu scara! Proiect lansat de LIONS CLUB TYMES 1266 TIMIŞOARA împreună cu ASOCIAŢIA COMANDERIA EUGENIU DE SAVOYA TIMIŞOARA

Ştiaţi că?

Satele Scărişoara şi Ineleţ, de pe Valea Cernei, se află în topul celor mai  izolate locuri din ţară. 

Cinci cătune formează satul Scărişoara: Cracu Mare, Ineleţ, Crouri, Ţaţu şi Gura Iuţii? 

Singura cale de acces spre sate este reprezentată de nişte scări, construite din lemn de salcâm, la începutul anilor ‘ 70.

Satele la care poţi ajunge doar cu scara!

În ţara noastră, există atât de multe locuri minunate…

Poate că cele mai încântătoare sunt, de fapt, cele la care poţi ajunge cel mai greu.

Dintre aceste locuri fac parte şi satele Scărişoara şi Ineleţ, unde poţi ajunge doar după ce ai străbătut cărări şerpuitoare şi poteci ce urcă până sus în vârf de munte.

Astfel vei putea parcurge un frumos şi spectaculos traseu spre aceste sate, urcând scările de pe o stâncă, direct spre munte, aproape vertical.

Satele Scărişoara şi Ineleţ se găsesc la peste 1000 m altitudine. Nu au curent electric, drumuri, maşini sau orice alt lux al modernismului. Viaţa în aceste sate se desfăşoară cu totul diferit, oamenii sunt liniştiţi, calzi, răbdători, mai fericiţi poate. Grijile sau stresul sunt cuvinte ce nu au existat vreodată pentru ei.

Nici banii nu au valoare pentru săteni. Ei practică în continuare trocul (schimb în natură, fără mijlocirea banilor, constituind forma cea mai simplă a comerțului) atât între ei cât şi cu negustorii veniţi din Băile Herculane.

Scara care te conduce spre o altă lume!

Aceasta scară este evident, cel mai important lucru din zonă, deoarece este singura cale de acces pentru săteni spre oraşe dar şi a turiştilor spre satele izolate.

Este formată din patru segmente de scară din lemn şi măsoară cam 100 metri. Cel mai greu segment de scară de urcat este ultimul, deoarece se duce într-un unghi de cam 90°. În general, scara este folosită de săteni destul de rar, doar când au nevoie de ceva din „lumea de dincolo”.

Ce era înainte?

Până la construirea acesteia, exista doar o cărare prin pădure pe care se mergea aproape toată ziua. Astfel ajungeai la o şosea, cam la 25 de km distanţă faţă de Băile Herculane. Astfel, această scară constituie o legătură mai rapidă dintre cele două sate spre oraşele apropiate. Faci doar o oră şi jumătate pe drum. În sfârşit, vei ajunge la şosea cam la 18 km faţă de acelaşi oraş precizat anterior.

Este totuşi, o cale de acces mai periculoasă. Acest lucru este dovedit de un accident tragic petrecut în anii ’80, când o femeie din sat a căzut în gol. Din fericire, nici un alt sătean nu a mai avut de pătimit de atunci şi până acum.

Satele care au păstrat tradiţiile vii!

Sunt foarte puţini oameni care locuiesc în satele Scărişoara şi Ineleţ. Aceştia au păstrat totul aşa cum era odată…

Tot ce au nevoie produc singuri. Ocupaţiile de bază sunt creşterea animalelor şi legumicultura. Neavând curent electric, seara folosesc o lampă cu gaz. “Încălţările” purtate de ei sunt opincile, care le sunt de mare folos mai ales pe timp ploios şi pe zăpadă

Chiar şi preotul şi poştaşul sunt ca nişte turişti pentru săteni…

Preotul vine doar o data pe lună, la marile sărbători şi bifează prezenţa într-un catalog sau doar când este vorba de vreo înmormântare iar poştaşul nici nu mai vine. Doar pădurarul urcă tot pe aceeaşi scară, înfiptă în calcarele Munţilor Cernei.

La biserică se strâng toți sătenii doar duminica sau la marile sărbători. La scoala ce până acum 3 ani era deschisă, acum se mai află doar un punct de prim ajutor, școala fiind închisă la momentul actual din lipsă de personal.

Unde le găseşti?

Satele Scărişoara şi Ineleţ sunt localizate pe Valea Cernei şi aparţin din punct de vedere administrativ de comuna Cornereva, din judeţul Caraş-Severin, cele mai apropiate oraşe fiind Băile Herculane şi Baia de Aramă.

Ruta auto

Ruta ATV-24 km

Poveştile sătenilor.

Îţi este mai mare dragul să stai de vorba cu oamenii satelor Scărişoara şi Ineleţ, pentru că au nişte poveşti impresionante. Unii dintre ei spuneau că nu au mai coborât din vârful dealului de peste 10 ani. Fie că nu au mai putut, fie că nu au mai avut nevoie de nimic de prin oraşele apropiate, iar unii ne spun cu zâmbetul pe buze: „Să vedeţi cum urcă pe scări femeile gravide!”.

În general, dacă au ceva de transportat în oraş sau la deal, aceştia folosesc ori cai ori măgari şi merg pe o potecă de ~11 km.

Am rămas surprinşi de traiul acestor oameni, simplu, bizar şifrumos.

Aici nu există nici doctori sau medicamente. Să nu mai spunem că ambulanţa nu ajunge niciodată. Oamenii ne spun că se tratează cu diferite leacuri preparate chiar de ei sau cheamă vecinii în ajutor.

În cazul în care există un bolnav în stare mai gravă, vecinii alcătuiesc o targă din crengi. Apoi aşează bolnavul pe ea şi îl leagă cu o frânghie pentru a nu cădea. Patru – cinci oameni mai puternici îl coboară cu targa pe scări şi îl transportă pâna la şoseaua spre Băile Herculane. Cu o maşină de ocazie ajunge şi suferindul cu bine la spital.

Sătenii din Scărişoara şi Ineleţ ne mai spun că pentru ei cel mai greu anotimp este iarna. Aceasta îi izolează complet, timp de câteva luni. Pentru a supravieţui în lunile friguroase sunt nevoiţi să-şi strângă din timp bucate pentru mâncare şi lemne pentru foc.

Din acțiunile noastre

Indiferent de vreme, odată pe lună echipa noastră escaladează muntele pentru a da o mână de ajutor. Încărcați cu cu alimente de bază, îmbrăcămine și  încălțăminte, cu medicamente și bunuri de larg consum, urcăm muntele pentru a duce un zâmbet oamenilor izolați. Deși așteptarea poate fi mai lungă și deplasarea plină de evenimente, bucuria sătenilor merită orice efort.

Din mărturiile oamenilor aflăm că aici in vârf de munte, nu  găsim alimentară, nu găsim farmacie sau brutărie, nu vin medici,  pompieri sau învățători și lumea civilizată a rămas undeva departe. Aici îl au doar pe Dumnezeu și biserica sa, dar bunătatea sufletească și dragostea de locurile de o frumuseșe ce-ți taie respirația nu pot fi  înlocuite de nimic.

Plan de acţiune

  • Asigurarea de servicii medicale permanente

  • Asigurarea de servicii stomatologice permanente

  • Livrarea de ajutoare umanitare: îmbrăcăminte şi încălţăminte, alimente de bază surse de iluminat etc.

  • Amenajarea drumului de acces

PROIECT LANSAT DE 

LIONS CLUB TYMES 1266 TIMIȘOARA

ÎMPREUNĂ CU

ASOCIAȚIA „COMANDERIA EUGENIU DE SAVOYA”  TIMIȘOARA

Proiect Inelet cu expeditie


Galerie foto


Înapoi