Istoric Lions International

1879 – 13 ianuarie – se naște MELVIN JONES în Arizona la Fort Thomas
1917 – 7 iunie – Adunarea în Hotel LaSalle, Chicago; scopul: crearea unei asociații pentru servicii umanitare; organizator: Melvin Jones, secretarul „Business Circle” Chicago
La inițiativa lui Melvin Jones, reprezentanții a 27 de cluburi de afaceri din diferite regiuni ale S.U.A., cu identitate, tradiție și componență diversă, s-au reunit la Chicago, unde s-a decis fondarea unei Asociații ce a reunit cele 27 de cluburi fondatoare
1917 – 8-10 octombrie – se desfăsoară prima convenție de la Dallas, unde participă peste 500 de personae, reprezentând 22 de cluburi. Se adoptă prima Constituție. Se acceptă LIONS ca nume al noii organizații. Se redactează Obiectivele și Codul de Etică ale organizației. Dr. William Woods a fost ales primul președinte. Redactarea s-a facut cu creionul pe o foaie de hârtie din mapa camerei de hotel din St. Louis, unde s-a desfașurat manifestația respectivă.
Primul principiu care ghideaza acțiunile membrilor Lions „Niciun club nu va putea stipula în constituție, statut sau alte documente, prosperitatea financiară a membrilor săi”.
1919 – Convenția de la Chicago. Sloganul devine: Libertate, Inteligență, Întru Salvgardarea Națiunii Noastre (Liberty, Intelligence, Our Nation Safety). Actuala emblemă a fost inspirată dintr-o pictură de Rosa Bonheur. Se fondează revista THE LION
1920 – Asociația devine internațională. Primul club din afara granițelor SUA o fost organizat la Windsor, Ontario, Canada.
1921 – prima insignă LIONS
1925 – o nouă provocare pentru Lions. Convenția Internațională de la cedar Point, Ohio, USA: Helen Keller a propus ca LIONS să devină „Cavalerii celor fără de vedere în lupta împotriva Întunericului”. De atunci, serviciile dedicate protejării vederii au devenit principalul domeniu de acțiune a LIONS.
1927 – la a 10-a aniversare, Lions numără 2.200 de cluburi și 80.000 de membri
1928 – primul club în China;
1931 – primul club în Mexic
1935 – primele cluburi în America Centrală
1940 – primul club în Cuba, primul club în Australia
1945 – este anul implicării LIONS în formarea Ligii Națiunilor (ulterior avea să devină ONU). LIONS joacă un rol activ în organizarea Conferinței de la San Francisco.
1948 – primele cluburi în Europa –Stockholm, Suedia (D 101), urmat la câteva zile de Geneva, Elveția (D 102). Urmează clubul din Paris, Franța (D 103), unde printre membrii fondatori se numără Henry Coandă.
1948 – Asociației Internaționale a cluburilor Lions i se acordă statutul de consultant în Consiliul Econimic și Social al ONU.
1954 – se adoptă deviza WE SERVE (Noi Servim), din cele 6.000 de variante propuse la Convenția de la New York.
1954 – LIONS devine membru fondator cu statut de țara al ONU. LIONS participă la redactarea actelor de constituire. Ziua LIONS la ONU se serbează anual la Viena și New York
1954 – se organizează la Aix-les-Bains prima întâlnire europeană a cluburilor LIONS, viitorul Forum European LIONS
1957 – 5 octombrie – Graver, antrenorul echipei de baseball a liceului Abbington din Pennsylvania, SUA, împreună cu prietenul său William Ernest și Leii din Glenslide creează primul grup LEO. Ei au ales culorile maro și auriu, culorile liceului lor, spre a le folosi drept culorile clubului. LEO provine de la Conducere, Egalitate (modificat ulterior în Experiență), Oportunitate (Leadership, Equality, Opportunity).
1961 – 1 iunie – moare o legenda – Melvin Jones
1961 – cluburile LEO sunt oficial recunoscute ca program LIONS
1967 – Consiliul Director al LCI a adoptat programul LEO ca un program oficial al asociației
1969 – este înfiițată Fundația Internațională a Cluburilor LIONS (LCIF)
1971 – a fost construit actualul sediu al LIONS din Oak Brook, IL, SUA
1972 – asociația atinge numarul de 1.000.000 de membri, sub președenția lui IP Georges Friedrichs
1987 – o dezvoltare istorică la Convenția de la Taipei – este adoptat amendamentul constituțional care permite femeilor să devina membre cu drepturi depline
1988 – are loc pentru prima data concursul „Afișe pentru Pace”, organizat de LCI
1989 – primul club Est-European, în Polonia
1990 – LCIF inaugurează SightFirst, o inițiativă mondială de 143, 5 milioane de dolari, inițiativă menită să lupte pentru prevenirea orbirii. Prin acest program se tratează anual peste 4 milioane de oameni bolnavi de oncoceroza.
1990 – martie – fondarea primului club LIONS din România: LC București Decan, urmat la nici o săptămână de LC Craiova.
1991 – primul guvernator femeie din lume: Louise Colombani, Cote d’Azur, Corsica
1994 – SightFirst inițiază programul „LIONS pentru sănătatea ochilor”, cu scopul de a informa populația din țările în curs de dezvoltare despre glaucom și bolile de ochi datorate diabetului
1994 – se înființează Asociația District 124 Lions România

Înapoi